Wouter Streefkerk nam deel aan een serie van drie workshops die CircuLaw samen met de gemeente Rotterdam organiseerde over circulair bouwen en gebiedsontwikkeling. De centrale vraag was: Hoe kunnen beleidsmakers circulair bouwen beter in de praktijk brengen? Tijdens deze sessies verkenden de deelnemers hoe zij binnen de bestaande regelgeving duurzame ambities beter kunnen implementeren en borgen. Streefkerk deelt zijn ervaringen.
Wat heb je uit de workshops gehaald?
"De workshops hielpen collega’s om de praktische kant van circulair bouwen te begrijpen en te ontdekken welke mogelijkheden de huidige wet- en regelgeving al bieden om circulariteit te bevorderen."
Dankzij deze kennis konden multidisciplinaire projectteams van lopende bouw- en gebiedsontwikkelingsprojecten terug- en vooruitkijken:
- Hoe had circulariteit in eerdere fasen van projecten beter geborgd en bevorderd kunnen worden?
Waar liggen nu of in de toekomst nog kansen?
Welke instrumenten hebben potentie voor gebiedsontwikkeling en bouwprojecten in Rotterdam?
"Ik ben betrokken bij het Merwe-Vierhavens (M4H) project. Voor het bestemmingsplan, inmiddels vervangen door het omgevingsplan, was een milieueffectrapportage (MER) nodig. Hierin onderzoek je de milieueffecten van het plan. Omdat circulariteit een van de speerpunten is binnen de Rotterdamse omgevingsvisie, dachten de planmakers: 'Hier moeten we iets mee. We bellen Wouter.'"
Met de juridische instrumenten van CircuLaw hadden we het plan nóg scherper kunnen maken:
- Duurzaam materiaalgebruik afdwingen: We hadden een experimenteerbepaling kunnen inzetten om meer duurzaam materiaalgebruik te stimuleren.
- Sloopmelding als juridisch instrument: Bij elke vergunning of sloopmelding moet aangetoond worden wat er met de materialen is gebeurd.
- Duurzaam tenderbeleid: Een van de workshops was een trigger om voor het deelgebied Merwehavens binnen M4H een duurzaam tenderbeleid te ontwikkelen. Dit stelt circulaire eisen aan de 15 à 20 tenders voor het gebied.
Samenwerking tussen Rotterdam en Amsterdam: gedeelde belangen in circulariteit
"Gemeenten hebben veel gedeelde belangen en uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat we als gemeenten niet allemaal iets anders doen op het gebied van circulariteit. Dit voorkomt dat bouwers, architecten, aannemers en ontwikkelaars in verwarring raken door verschillende regels. Gelukkig zie ik dat gemeenten, zowel ambtelijk als bestuurlijk, hier intensief mee bezig zijn. In Rotterdam doen we dit graag in samenspraak met de bouwsector. Dit heeft geleid tot het Plan van Aanpak Duurzaam Doorbouwen."
Door inzicht te bieden in mogelijkheden en voorbeelden van geïmplementeerde instrumenten te delen, probeert CircuLaw uniformiteit te creëren in circulaire visies, aanpakken en voorwaarden. Dit biedt de markt duidelijkheid en geeft circulaire ondernemers uiteindelijk een voorsprong.