Een blije klas
11 April 2025

Basisschool De Horizon wint Textiel Race

Basisschool De Horizon uit Ommoord is de winnaar van de Textiel Race Rotterdam. Zij zamelden 1162 kilo textiel in. Maar ze hebben nog meer gedaan; kinderen repareerden zelf 5 kledingstukken en 14 stuks hebben zij doorgegeven aan iemand anders. Ze winnen een uitje naar het Textielmuseum in Tilburg. In totaal deden er 10 scholen mee. De deelnemende scholen hebben in totaal 79 kledingstukken doorgegeven via Marktplaats, 36 items gerepareerd en 3734 kilo textiel ingezameld. 

Tijdens de race leerden kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen en de invloed die de textielindustrie heeft op mens, stad en milieu. De race werd georganiseerd door Race Against Waste in opdracht van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met inzamelaar Climpex. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel bij de gerenommeerde textielverwerker Erdotex terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.  

Deelnemende scholen 
De deelnemende scholen waren OBS De Waterlelie, De Prins Alexanderschool, De Horizon School (met twee klassen), de Wilgenstam, De Nieuwe Haven, OBS Charlois, OBS De Schalm, Het Waterschip uit Pernis en de Jozefschool uit Hoek van Holland. 

Wat kan je zelf doen
In totaal gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar weg. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Per huishouden is dit gemiddeld 11 kilo kleding en schoenen. Dat is zonde, want dat textiel is nog goed bruikbaar. Als tweedehands kleding of om nieuwe dingen van te maken. Zoals poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal en ondertapijt voor vloerbedekking. Wat is er zo slecht aan de textielindustrie? Het verbouwen van bijvoorbeeld katoen is slecht voor het milieu. Dat komt omdat er veel water en bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn. Het verbranden van textiel dat je weggooit is ook niet goed. Want dan komen er schadelijke stoffen in de lucht. Textiel scheiden en recyclen is dus wel heel goed voor het milieu. Het beste is dus om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen, dan ben je goed bezig voor het milieu. Is je kleding kapot? Gooi het dan niet weg. Maar laat het maken. Er zijn in Rotterdam heel veel kledingmakers. Of misschien wil je zelf wel leren om kleding te repareren. Als je het niet weggooit, ben je heel goed bezig voor het milieu. Is je kleding te klein geworden? Dan kan je het weggeven aan iemand anders. Of je brengt het naar een Kringloopcentrum. Daar hebben we er heel veel van in Rotterdam. En je kunt het natuurlijk in de textielbak gooien. Rotterdam heeft er 237, dus er is er altijd wel eentje in de buurt.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo