
Duurzame Daden: De Eerste Circulaire Iftar in de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Op een uitnodigende vrijdagavond vond een primeur plaats in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam: de allereerste circulaire Iftar. Het was een avond vol ontmoeting, bewustwording en heerlijk eten met een verhaal.
In de horecabestemming van de bibliotheek, naast de zwart-witte schaakstukken, verzamelden mensen zich van verschillende achtergronden, leeftijden en geloven. Wat hen trok? De kans om samen te eten, nieuwe mensen te leren kennen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. De geur van vers-bereide broccolisoep met pompoen, zoete aardappel en chutney van geredde mango’s vulde de ruimte – het menu van de Afrikaanderwijk Coöperatie, die koken volgens het principe van minder verspilling en meer smaak.
Samenbrengen en inspireren zonder te beleren
"Welkom bij deze primeur," klonk het bij de opening. "De eerste Iftar ooit in onze bibliotheek!" Een feestelijke en betekenisvolle start van wat hopelijk een jaarlijkse traditie wordt. Ruben Leufkens, betrokken bij de duurzame programmering van de bieb, sprak over de intentie achter deze avond: “We willen mensen samenbrengen en inspireren zonder te beleren. De bibliotheek is een plek waar we niet tegen elkaar praten, maar met elkaar.
Servies van kringloop
Feestdagen zijn vaak momenten van luxe en overconsumptie, maar dat kan ook anders.” Vanavond geeft Ruben dan ook graag het goede voorbeeld: “Ik kon voor vanavond borden en glazen huren, voor 1 euro per stuk. Maar ik ben langs Piekfijn, bij ons om de hoek, gegaan en heb het hier voor 0,70 cent per item kunnen kopen. Dit was goedkoper én duurzamer, zeker omdat we dit soort momenten vaker willen organiseren!”
In alle culturen en religies is duurzaamheid aanwezig
Ook Soumia Majait van de Groene Moslims deelde haar kijk op duurzaamheid. Ze benadrukte dat duurzaamheid vaak als een westers concept wordt gezien, maar dat klopt niet: “In alle culturen en religies is duurzaamheid aanwezig. Binnen de islam is verspilling verboden, en gastvrijheid belangrijk. De kunst is de balans vinden tussen geven en niet verspillen.”
Voordat de zon onder was en het vasten mocht worden verbroken deelde Soumia nog wat praktische tips: neem altijd een opvouwbaar tasje mee, maak zelf allesreiniger van sinaasappelschillen en azijn, repareer je spullen bij het Repair Café en kies voor makkelijke kamerplanten. “Als je goed voor de natuur wilt zorgen, begin dan bij jezelf.”
Samen
Tussen de gangen door ontstonden levendige gesprekken aan tafel. Ismaël, die 2,5 jaar geleden uit Oekraïne naar Rotterdam kwam, zat aan tafel met drie Turkse vrouwen en een Nederlandse man: “Alles was mij onbekend, maar de samosa’s waren het lekkerst,” lachte hij. Wat hem aantrok? De organisatie Groene Moslims. Hun missie om een duurzame levensstijl te verbinden aan geloof, raakte hem. Zelf probeert hij al kritisch te kopen en minder afval te produceren. Via zijn tafelgenoten ontdekte hij deze avond Opnieuw & Co, een plek voor hergebruik van spullen en kleding.
Voor Aynur, die al 20 jaar in Rotterdam woont, was het samenzijn het hoogtepunt: “Gezamenlijk eten is leuk. Ik ken een paar mensen, maar ik leer nog meer mensen kennen.” Elke dinsdag komt ze met andere Turkse vrouwen naar de bieb om te leren naaien. De tips over voedselverspilling vond ze waardevol. Zelf gebruikt ze restgroenten voor soep en bewaart kleine dingen. “Behalve nieuwe mensen heb ik niet veel geleerd, maar dat is ook veel waard.”
Verbinding en inzicht
Naoual, vanuit de gemeente Rotterdam betrokken bij de organisatie, sloot daar mooi op aan: “We willen laten zien dat veel mensen al circulair bezig zijn vanuit hun religie. De Ramadan gebruiken we nu om dat zichtbaar te maken, voor alle culturen in Rotterdam.” En dat lukte. Er ontstond niet alleen verbinding aan tafel, maar ook inzicht – in elkaars gewoonten, verhalen en duurzame praktijken.
Spoken word
Laten we de terugblik op deze avond eindigen met een passage, waarin Spoken Word artiest Nur Simsek dit prachtig verwoordde:
“oh, gezegende Maand
het einde lijkt ver maar
voelt nabij
ik durf te zeggen
niet klaar te zijn voor
een afscheid
ik wil vragen
mij een bewuster persoon
te laten zijn, bewuster
dan hiervoor
laat ik zorg dragen voor
mijzelf en alles wat leeft
laat ik
minder verspillen en meer delen
laat ik
beter omgaan met mijn medemens en bewuster besteden
laat ik
langer omgaan met waardevolle spullen en hopelijk sta ik langer stillaat ik
opnieuw een spiegel voor me houden en mijn bijdrage beseffen
want
we zijn allemaal onderdeel
van een groter geheel
duurzame daden
dat is voor mij
het
minder, beter, langer en opnieuw
bewaken”


