Blad vegen voor bokashi
27 November 2024

Straten verzamelen blad voor bokashi: “Je kunt het alleen maar met elkaar doen”

Op de parkeerplaats voor de flat aan de Cordell Hullplaats lijken de herfstbladeren  
onophoudelijk te vallen. Kliko’s vol. Daarom organiseerden bewoners op 23 november  
samen met OpzoomerMee, de gemeente Rotterdam en een tiental andere Rotterdamse  
straten een veegdag. Als het blad schoon genoeg is, kan de gemeente het fermenteren tot  
bokashi.


Bokashi is een Japanse bodemverbeteraar die zorgt voor gezonde bacteriën, schimmels,  
regenwormen en kevertjes in de bodem. Hierdoor groeien planten beter, geven ze meer  
bloesem en hebben ze minder water nodig. Een superfood voor het bodemleven!


Schoonmaakbendes  
Ger Rüter woont aan de Cordell Hullplaats en doet al twintig jaar vrijwilligerswerk in zijn  
wijk. Sinds een paar jaar doet hij ook mee aan de club van schoonmaakbendes. Altijd in goed  
overleg met Anda Noordhuis van OpzoomerMee. “Een perfecte steun en een fantastisch  
mens”, knikt hij dankbaar.


Anda vertelt waarom ze vanuit OpzoomerMee sinds 2016 de schoonmaakacties stimuleren.  
“Uit onderzoek blijkt dat een schone omgeving bijdraagt aan het woonplezier”, begint ze.  
“En je merkt dat bewoners die meedoen goed beseffen dat de gemeente het niet alleen kan.  
Samen willen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving.”


Ook Els van Dam, projectleider bij de gemeente, benadrukt dat Rotterdam haar ambities  
voor een circulaire stad in 2050 alleen samen met bewoners voor elkaar krijgt. “We hebben  
iedereen die zich in de stad bevindt en in aanraking komt met afval en grondstoffen nodig  
om die transitie te kunnen maken. Hoe meer straten meedoen, hoe normaler het wordt om  
samen verantwoordelijkheid te nemen voor de buitenruimte.”


Zorgen voor elkaar  
Bij Ger zit dat verantwoordelijkheidsgevoel er wel in. Hij vindt het belangrijk om zijn steentje  
bij te dragen, vooral voor de mensen die er wonen. ’s Winters, als hij oudere buurtbewoners  
met hun rollator over de natte bladeren ziet glibberen, denkt hij vaak aan zijn eigen oude  
dag: “dan ben je toch dolblij als je daarmee geholpen kan worden?” Daarom werkt hij met  
een team van betrokken buren wekelijks aan het onderhouden en schoonhouden van zijn  
wijk. “Je kunt het alleen maar met elkaar doen”, zegt ook Ger.


Zorgen voor het milieu  
Dat er van het blad bokashi – of compost – gemaakt wordt, vindt Ger nuttig. “De  
maatschappij is doorgeslagen in weggooien. Maar we moeten denken aan het milieu.” Thuis  
gebruikt hij bijna geen plastic flesjes en blikjes meer. “En hier in het gebouw gaat het altijd  
gescheiden, net als plastic en papier.”


Schoon blad  
Om de hoek, aan de Kellogplaats, veegt ook Ton met zijn buren regelmatig de parkeerplaats  
aan die iedere herfst weer gehuld is in een dikke laag bruin blad. Door zijn andere  
vrijwilligerswerk, als secretaris bij een energiecoöperatie, is hij flink bezig met het milieu en  
de energietransitie. “En met de circulaire economie, want daar zullen we toch echt naartoe  
moeten. We kunnen niet eindeloos doorgaan met de aarde leegeten”, stelt hij.


Aan de pilot met bokashi doet hij daarom graag mee. En dat vergt best wat toewijding. Ton:  
“Het blad dat we voor de bokashi inzamelen, moet schoon en droog zijn. Er mag maar vier  
procent vervuiling inzitten, dus we halen al het zwerfafval ertussenuit. Als bladeren nat zijn,  
zoals vandaag, is de vervuiling hoger. Dan kan de gemeente het wel gebruiken voor  
compost, maar niet voor bokashi.”


Vol verwachting  
Gelukkig vulden de vrijwilligers twee weken geleden al vier kliko’s schoon, droog blad om  
bokashi van te maken. Want Ton is vol verwachting over wat de Japanse bodemverbeteraar  
straks voor de bloembakken van zijn flat kan betekenen. “Ik zag laatst een reportage op RTV  
Rijnmond over een proef in een van de Rotterdamse parken. Ze hadden twee bedden met  
planten: één met bokashi en één zonder. Het was een wereld van verschil. Met bokashi  
waren de planten gezond en groot. En de planten zonder bokashi waren, nouja, op sterven  
na dood.”

Bokashi op TV

Kijk nu naar:

Een item over bokashi op RTV Rijnmond  (vanaf 05.45)

Een item over bokashi op Open Rotterdam (vanaf 09.05)

 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo