Bokashi voor zeven Rotterdamse straten

Wethouder Lansink-Bastemeijer reikte het eerste Rotterdamse emmertje 'bewoners-bokashi' uit aan opzoomeraars in Ommoord. Buurtbewoners veegden daar het afgelopen najaar aan de Kelloggplaats en de Cordell Hullplaats vele containers vol herfstbladeren bijeen om daarmee de Japanse bodemverbeteraar te maken. Hetzelfde gebeurde in zeven andere Rotterdamse straten in Ommoord, Delfshaven en IJsselmonde.

Week van de circulaire economie: opwaarderen van organische stromen in de praktijk

"Bij de Gele Keet (Gallileistraat 33), vlakbij het Marconiplein, is sinds afgelopen jaar een innovatieve proeftuin voor de groene buitenruimte! In 32 proefvakken wordt onderzoek gedaan naar verschillende organische bodemverbeteraars en het effect op bodem en plantgroei. Het doel is om de Rotterdamse teelaarde verder te verbeteren met diverse organische bodemverbeteraars. Betere teelaarde biedt veel voordelen, bijvoorbeeld voor de biodiversiteit en het vermogen van de bodem om water op te slaan.

Week van de circulaire economie: verspillingsvrij diner in Blijdorp

Flip the menu en schuif aan bij Het Grote Nieuwe Nassen Diner in Diergaarde Blijdorp: een smaakvolle avond vol plantaardige gerechten en mooie verhalen, geïnspireerd op het dieet van de dierentuinbewoners.

Terug naar een eetpatroon waarin planten de hoofdrol spelen – een keuze die goed is voor mens, dier en milieu. Tijdens de Week van de Circulaire Economie slaan Het Nieuwe Nassen en Diergaarde Blijdorp de handen ineen voor een onvergetelijke avond. 

Organische stromen

Organisch materiaal is een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Bijvoorbeeld om biobased producten mee te maken of om de bodem mee te verbeteren. In een stad met 25 miljoen vierkante meter groene buitenruimte komt jaarlijks heel veel waardevol materiaal vrij. Er is al veel ervaring opgedaan met riet, gras, maaisel, hout, eendenkroos, wol, boomblad en zelfs zeewier. Maar ook groente-, fruit- etensresten en tuinafval van bewoners en (horeca)ondernemers. Het organisch materiaal in onze stad willen we niet langer verspillen als afval verwerken of verbranden.

Slowcooken met Rotterdamse wol

De brei- en haakclub in de Huiskamer in Pendrecht heeft van Rotterdamse wol een hooikist gemaakt. De hooikist werd vanaf circa 1900 gebruikt om brandstof te besparen voor het garen van voedsel. Met de huidige brandstofprijzen is de hooikist, slowcooker, eco stoof of hooimadam – hoe het ook heet – hipper dan ooit.